Skip to content
06-53377265

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde!

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde die vaak wordt aangeboden maar helaas niet door alle werkgevers.

Waarom pensioen en wat bepaalt de waarde van het pensioen?

Hieronder een aantal punten waar je op kunt letten als je overweegt om pensioen als arbeidsvoorwaarde aan te bieden of als je als werknemer deelneemt in een regeling.

  • Dekt het pensioen de verwachte levensstandaard? Dit is een belangrijk punt, omdat het pensioen bedoeld is om de levensstandaard van de werknemers te behouden nadat ze niet meer werken. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kan een deelnemer inzicht krijgen in wat er tot nu toe is opgebouwd. Het is belangrijk om dit ook te doen.
  • Hoe wordt het pensioen gefinancierd? Zijn het vaste aanspraken zoals een middelloonregeling (gegarandeerd) of een premieregeling (niet gegarandeerd). We gaan in 2027 allemaal naar een niet gegarandeerde regeling.
  • Zijn er aanvullende regelingen, zoals een nabestaandenpensioen en premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid? Dit is van groot belang voor de werknemer en eventuele partner en kinderen maar heeft invloed op de kosten van het pensioen voor de werkgever.
  • De hoogte van de premie is een belangrijk uitgangspunt voor een goed pensioen. De werkgever kan beslissen of een werknemer hieraan moet meebetalen maar daarin kan de werkgever (vaak in overleg met werknemers) zelf beslissen.
  • Werkgevers (als ze niet in een CAO zitten) hebben alleen te maken met een fiscaal maximum van de pensioenpremie maar mogen dus ook minder doen. Ze kunnen eigenlijk doen wat ze willen en dus ook geen of een minder pensioen toezeggen. Werknemers kunnen -als werkgever minder doet - zelf fiscaal vriendelijk extra sparen maar weten ze dat en doen ze dat ook?
  • Zijn er jaren dat er geen of weinig pensioen is opgebouwd? Er zijn dus werkgevers die geen of een minimaal pensioen toezeggen. Dat kan bijvoorbeeld als er geen CAO van toepassing is of een bedrijfspensioenregeling.

Belangrijk voor zowel werkgever als werknemer

Is er voldoende duidelijkheid over de regeling en worden deelnemers goed geïnformeerd over hoeveel ze kunnen verwachten aan pensioen en hoe de regeling precies werkt?

NA 2027 GEEN GARANTIES MEER DOOR HET NIEUWE PENSIOENAKKOORD

Vanaf 2027 gaan alle regelingen over naar een premieregeling. Dit betekent voor veel werknemers dat de garanties gaan vervallen en dat je niet meer precies weet wat het pensioen gaat worden. Het pensioen is straks afhankelijk van de beleggingsopbrengst, rente en levensverwachting. Dit is een hele ingrijpende wijziging van het pensioen en dient uitgelegd en besproken te worden met de deelnemers.

Uiteraard willen wij u graag adviseren.

Mocht u interesse hebben dan kunt u een afspraak met ons maken.

Deel dit bericht:

TW Pensioen pensioenadvies Breda

T&W Pensioen is dé onafhankelijke pensioenadviseur voor de regio Breda.

Onze klanten waarderen ons om onze eerlijk, betrouwbaar en deskundig advies en daar zijn wij trots op! Wij zijn er voor zowel werkgevers als hun werknemers.

Weten wat T&W Pensioen voor uw bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis consult aan. Bel 06-53377265.

Scroll To Top

Deze website gebruikt cookies, en laadt in eerste instantie alleen noodzakelijke/functionele cookies in. We hebben de cookies van Google Analytics volledig geanonimiseerd, en mogen deze plaatsen zonder toestemming. Wilt u een optimaal werkende website, inclusief video, foto's en social media berichten? Klik dan op de groene button "Accepteren". Bekijk onze Cookieverklaring.