Keuzebegeleiding bij pensioen in de WTP (Wet Toekomst Pensioenen)
Wat is keuzebegeleiding en waarom is het belangrijk? Met de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen zullen werknemers verschillende keuzemogelijkheden hebben met betrekking tot hun pensioen. Deze keuzes kunnen van groot belang zijn voor de deelnemers. Daarom is het cruciaal om begeleiding te bieden bij het maken van deze keuzes.
Het doel van keuzebegeleiding is om de deelnemers in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen die in hun belang zijn en aansluiten bij hun persoonlijke situatie.
Belangrijke pensioenkeuzes Vanaf 1 juli 2023 moeten pensioenverzekeraars en pensioenfondsen een keuzeomgeving aanbieden om werknemers/deelnemers te begeleiden bij alle mogelijke pensioenkeuzes. Er zijn diverse keuzes die deelnemers kunnen maken, zoals:
- Vervroegd stoppen met werken of langer doorwerken.
- Extra dekking, zoals bijvoorbeeld ANW-hiaat, bij nieuwe pensioenregeling. Is er bijvoorbeeld sprake van kinderen?
- Keuzes binnen lifecycles, zoals neutraal, defensief of offensief beleggen, of uitstappen uit de lifecycles en vrij beleggen.
- Extra sparen binnen de pensioenregeling. Veel regelingen bieden mogelijkheden voor fiscaal vriendelijk sparen.
- Extra pensioenopbouw bij een hoog salaris. Het pensioengevend salaris kent een fiscaal maximum. Als dit maximum wordt overschreden, kan extra opbouw wenselijk zijn.
- Uitruilen van ouderdomspensioen bij uitdiensttreding.
- Vrijwillige voortzetting van pensioen, bijvoorbeeld tijdens onbetaald verlof.
Rond de pensioengerechtigde leeftijd of de gewenste pensioendatum kunnen ook keuzes worden gemaakt, zoals:
- Vaststellen van de pensioendatum in samenspraak met de werkgever. De AOW-leeftijd wordt bepaald door de overheid, maar de pensioendatum kan in overleg met de werkgever worden vastgesteld.
- Uitruilen van partner- en ouderdomspensioen. Bijvoorbeeld als er geen partner is of als de partner zelf een goed pensioen heeft, kan gekozen worden voor een hoger ouderdomspensioen.
- Hoog/laag-pensioen. Hierbij wordt in de eerste 5 jaar gekozen voor een hogere pensioenuitkering in de verhouding van bijvoorbeeld 100-75.
- Vast of variabel pensioen. Bij een variabel pensioen wordt er gekozen voor beleggen met als verwachting een hogere pensioenuitkering.
- Vergelijken van pensioenaanbieders om een offerte op te vragen, omdat er verschillen kunnen zijn.
- Deeltijdpensioen, waarbij het pensioen gedeeltelijk (en vaak ook eerder) wordt uitgekeerd. Dit leidt tot een langere pensioenperiode en een kortere opbouwtijd, wat resulteert in een lager pensioen.
- Eenmalige uitkering op de pensioendatum, ook wel lumpsum genoemd. Tot 10% van het pensioenkapitaal mag worden opgenomen voor andere doeleinden.
Kortom, er zijn veel keuzes waarbij advies wellicht gewenst is. Neem gerust contact met ons op als je behoefte hebt aan begeleiding bij jouw pensioenkeuzes!
Uiteraard willen wij u graag adviseren.
Mocht u interesse hebben dan kunt u een afspraak met ons maken.
Deel dit bericht:
T&W Pensioen is dé onafhankelijke pensioenadviseur voor de regio Breda.
Onze klanten waarderen ons om onze eerlijk, betrouwbaar en deskundig advies en daar zijn wij trots op! Wij zijn er voor zowel werkgevers als hun werknemers.
Weten wat T&W Pensioen voor uw bedrijf kan betekenen? Vraag een gratis consult aan. Bel 06-53377265.